Transporttjänster
I dagens samhälle är behovet av transporter mycket viktigt. Både människor och varor skall transporteras till olika platser och detta sker dygnet runt, alla dagar på året. Transporter sker med lastbil, tåg, båt och flyg. Transportarbete är ofta ett kvalificerat arbete där datorisering och utvecklingen av nya informations- och kommunikationssystem sker hela tiden. Arbetsområdet sysselsätter många människor och behovet av transporter kommer sannolikt att bli större i takt med ökad befolkning och behov att förflytta varor över hela jorden.

Filter
Studieform

Din sökning på gav 61 träffar

Fordonstekniker El/IT - tunga fordon

Movant YH

Som fordonstekniker inom området El/IT för tunga fordon är du en specialist som arbetar med att säkerställa att elektriska och elektroniska system i tunga fordon fungerar korrekt, att fordonen är säkra och att de uppfyller de senaste kraven och standarderna inom branschen. Det är en viktig och spännande yrkesroll med mycket potential i den pågående omvandlingen av fordonsindustrin mot mer elektrifierade och digitaliserade fordon.

Fordonsbranschen - tunga fordon behöver många fordonstekniker de närmaste 5-10 åren, enligt Motorbranschens Yrkesnämnder.

Utbildningen
Utbildningen innehåller inslag av engelska. Exempel är manualer och driftinstruktioner, webbaserat material (t ex information om produkter och anläggningar), tekniska och vetenskapliga artiklar samt undervisning i engelsk terminologi inom området. Examensarbetet kan redovisas på svenska eller engelska och i bägge fall ska abstract/sammanfattning presenteras på engelska.

Du studerar på plats hos Movant Stockholm, Malmö eller Borås. Under utbildningen varvas teori och praktik. Undervisningen sker i huvudsak av lärare med pedagogisk utbildning, arbetslivserfarenhet och spetskunskap inom relevant område. Dessutom förekommer externa föreläsare. I undervisningen sker moment där de studerande får möjlighet att omsätta den teoretiska kunskapen till praktiskt kunnande.

LIA (lärande i arbete) genomförs som näst sista kurs i utbildningen och examenarbete som avslutande kurs. Dessa två kurser kopplas ihop genom att de studerande genomför exempelvis en observation, ett förbättringsarbete eller en fördjupning kopplat till ett för fordonstekniker avgränsat arbetsområde som har behandlats under utbildningen.

Efter avslutad utbildning har du kunskaper inom:

  • Fordonsbranschens teknikskifte mot el- och hybridfordon, hur dessa är uppbyggda och fungerar samt hur infrastruktur påverkas och utvecklas
  • Elektronik i fordon, inbyggda och uppkopplade IT-system; dess funktionalitet, uppbyggnad och hur de kommunicerar
  • Matematiska beräkningar inom ellära och datakommunikation
  • Säkert arbete inom el/hybridfordon enligt lagstiftning och riktlinjer
  • Kvalitetssäkring och dokumentation av arbetsprocesser från diagnosticering till reparation
  • Kundrelationer och intern kommunikation
  • Planera och utföra reparation, service och uppgradering av delsystem samt underhåll av el-/hybridfordon
  • Utföra specialiserade mätningar och analysera resultat av fordons delsystem
  • Självständigt utföra diagnosticering, mätning och analys av fordons delsystem och dess funktionalitet

Vem kan söka
Alla kan söka en YH-utbildning! De förkunskaper som du behöver är; E/3/G i Ellära 1 och Matematik 2a.

Utbildningsstart
2024-08-01
2025-08-01
2026-08-01
2027-08-01
Utbildningsslut
2025-12-19
2026-12-18
2027-12-17
2028-12-22
Studietakt
100%
YH poäng
300 YH-poäng (ca. 1.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-06-06
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Satellitort
Malmö, Borås

Internationell affärslogistiker - Green Management

Hermods Yrkeshögskola

Som affärslogistiker arbetar du med att planera, organisera och effektivisera logistiken hos företag och organisationer. Du genomför inköp, försäljning, förhandlingar, transporter och skeppning av varor till och från utlandet. Med denna utbildning får du kompetens att göra detta med ett miljövänligt förhållningssätt.

Logistik- och transportbranschen har blivit allt mer komplex med utmaningar vad gäller hållbara logistiklösningar samt miljövänliga och kostnadseffektiva transporter. En ökad e-handel och produktion gör logistiker till en allt viktigare yrkesgrupp.

Branschen är i behov av medarbetare som har kompetens att med digitala lösningar planera för ny logistik så klimatsmart som möjligt.

Yrket passar dig som är bra på att förstå helheten och flöden samt är kommunikativ och kundorienterad.

Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-23
Branscher
Transporttjänster

Internationell transportlogistiker

Hermods Yrkeshögskola

Som transportlogistiker arbetar du med transporter av varor för företag och verksamheter. Du arbetar med planering, organisering och verkställande av transporter på ett så effektivt och hållbart sätt som möjligt.

Transportbranschen blir allt mer global och står inför stora förändringar i och med en ökad e-handel och krav på miljövänliga och effektiva leveranser. Sverige är Nordens logistikcentrum och en stor andel av Sveriges export och import passerar Skåne. Regionen tar tillvara på denna möjlighet och har som mål att skapa ett starkt logistikcentrum med välfungerande godstransporter som lockar flera internationella företag.

Utbildningen förser dig med kompetens inom transport och logistik och förbereder dig för en internationell karriär om så önskas.

 

Utbildningsstart
Höstterminen 2024
Höstterminen 2025
Utbildningsslut
Vårterminen 2026
Vårterminen 2027
Studietakt
100%
YH poäng
400 YH-poäng (ca. 2.0 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-23
Branscher
Transporttjänster
Ekonomi, admin, sälj
Juridik
Studieort
DISTANS (Malmö kommun)

Flyg- / helikoptertekniker

Nordiskt FlygTeknik Centrum Luleå - NFTC

Yrket för dig som är teknikintresserad, och som är redo för en spännande karriär inom landet och ute i Europa.

Utbildningen erbjuder dig en karriär inom en högteknologisk bransch, där fokus ligger på säkerhet och effektivitet. Efterfrågan inom branschen är idag stor, och utbildningen öppnar upp för en karriär både inom landet och i Europa.

Utbildningen är en 2 årig heltidsutbildning på vår godkända EASA part-147 skola, som ligger enbart ett stenkast från Luleå Airport. Under utbildningen varvas teori med praktik, som utförs i vår hangar och ute på olika arbetsplatser inom landet, men även utomlands.

Nordiskt Flygteknikcentrum är en kvalificerad yrkeshögskola, där vi utbildar framtidens flygtekniker med inriktning helikopter. Våra instruktörer har en lång erfarenhet från branschen både civilt och militärt. Vi tar även in externa instruktörer, för att förstärka vår utbildning inom vissa moduler.

Är du framtidens flygtekniker med inriktning helikopter?
Den som söker vår utbildning har ett tekniskt intresse, även om gymnasieutbildningen hade en annan inriktning. Den som söker ska vara redo at satsa på en utbildning, som kan ge dig en karriär civilt och militärt.  

Behörighet
Grundläggande behörighet gymnasieexamen eller motsvarande
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Engelska 6, 100p
  • Matematik 2, 100p
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
  • Fysik 1, 150p
  • Fysiken kan ersättas av 100p Nk eller 50p Nk + 50p eltekniska kurser, 100p

Varför välja Luleå som din studieort?
Norrbotten och Luleå är platsen, som erbjuder flera årstider. Där vintern erbjuder snö, kyla, norrsken, fruset hav. Sommartid sol, värme och midnattsljus.

Luleå erbjuder många möjligheter av kultur, natur och sport på den högsta nivån. Luleå har närmare 79 000 invånare, och staden är i ett expansivt läge inom den gröna omställningen.

Mer information om utbildningen, samt information om ansökan, hittar du på skolans hemsida

Utbildningsstart
2024-08-12
2025-08-11
Utbildningsslut
2026-06-19
2027-06-18
Studietakt
100%
YH poäng
420 YH-poäng (ca. 2.1 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-06-09
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster
Studieort
Luleå kommun

Flygtekniker / El- och Avioniktekniker B1.1/B2

Flygteknik Technical Training Nyköping

Upptäck världen som Flygtekniker! 
Denna utbildning ger dig en unik möjlighet att bli Flygtekniker i både kategori B1.1, vilket gäller på Turbinmotorflygplan, och B2 som är en specialkompetens inom el och avionik. Detta ger dig en Flygteknikutbildning helt utan begränsningar! 

Med landningsbanan alldeles utanför dörren och hangarerna fulla med flygplan väntar en flygteknikerutbildning som tar dig rakt in i en spännande bransch. En resa som kan fortsätta långt ut i världen, eftersom du även får möjlighet att ta de certifikat som krävs för att arbeta utanför Sveriges gränser.

Har du högtflygande drömmar? Välkommen till Flygteknik Technical Training på Stockholm Skavsta Airport, Nyköping.

Fantastisk miljö, oslagbart utbildningsmaterial
Hos oss får du omsätta teori till praktik i en spännande och verklighetsnära miljö, med tillgång till både mekaniska verkstäder och lackverkstad. Samtliga lärare har lång erfarenhet från flygbranschen.

Skolan ligger precis vid Skavsta internationella flygplats, 7 km från Nyköping. Vi har ett mycket gott samarbete med branschen, vilket bland annat möjliggör till bra praktikplatser i Sverige och utomlands, samt att vi har fint utbildningsmaterial som donerats till oss.

Skolan har under flera år haft ett mycket gott samarbete med Saab Aircraft och detta har resulterat i en Saab 340 och en Saab 2000 och en otrolig mängd flygplansmateriel. Detta tillsammans med alla duktiga lärare bidrar till att du får en särklassig utbildning inom området flygteknik.

Allt det här kommer du att kunna
Flygteknikerutbildningen kommer att ge dig fördjupade kunskaper om luftfartygskonstruktion, funktion och verkningssätt samt färdigheter i service, underhålls-, reparations- och modifieringsarbete. Du kommer också att lära dig om säkerhetsföreskrifter, besiktningar, analys/diagnostisering och luftfartsbestämmelser och deras tillämpning.

På skolan lägger vi stor vikt vid att du får utveckla din förmåga att använda modern informationsteknologi samt en djupare insikt om datateknikens användning inom det flygtekniska området.

Efter utbildningen
Efter avslutad utbildning med godkänt resultat får du ett utbildningsintyg av oss som ger dig möjlighet till ett Flygteknikercertifikat enligt både B1.1 och B2, ett certifikat utan några begränsningar och som ger dig stora möjligheter till jobb. Certifikatet är giltigt i hela Europa och även andra delar av världen.

Särskilda förkunskaper
För att antas till utbildningen måste du ha minst betyg E enligt gymnasieförordningen gy-2011 i kurserna:

  • Engelska 6
  • Matematik 2
  • Fysik 1b1/1a1 eller
  • Naturkunskap 1b/1a1
  • tillsammans med minst 50 gymnasiepoäng totalt inom ämnen som teknik, el, installation, automation, industriteknik samt fordonsteknik.

Alternativt motsvarande betyg och kurser enligt äldre bestämmelser.

LIA-företag som vi samarbetar med:
SAAB AB, Täby Air Maintenance, Jet Aviation, Bromma Air Maintenance, Norwegian, European Maintenance Service, SAS och Nordic MRO.

Särskilda förkunskaper/villkor. Minst betyg E enligt gymnasieförordningen gy-2011 i kurserna:

- Engelska 6
- Matematik  2
- Fysik 1b1/1a eller
- Naturkunskap 1b/1a1
tillsammans med minst 50 gymnasiepoäng totalt i kurser inom ämnen som Teknik, El, Installation, Automation, Industriteknik samt Fordonsteknik. Alternativt motsvarande betyg och kurser enligt äldre bestämmelser

Särskilda förkunskaper
Se dokument om Behörighetskrav YH B1.1/B2

Utbildningsstart
2024-08-19
2025-08-18
2026-08-17
Utbildningsslut
2027-02-28
2028-02-28
2029-02-28
Studietakt
100%
YH poäng
500 YH-poäng (ca. 2.5 år)
Ansökan öppnar
Öppen för ansökan
Ansökan stänger
2024-05-31
Branscher
Teknik & tillverkning
Transporttjänster
Säkerhetstjänster